██. INITIERE | CE ESTE RELIGIA, ETICA SI FILOSOFIA ? Cuvântul religie provine din limba latină (Imperiu Roman), existand 2 variante de interpretare: fie din | re-legio | re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, după Cicero (cel mai mare orator al antichitatii romane) fie din | re-ligio | - a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu. Simplist Religia poate fi definită ca sistemul care explica nasterea universului şi fenomenele lui naturale, cine sunt zeităţile (spirite superioare) care patroneaza univeresul, scopul venirii pe Pamant si etica (codul moral) pe care trebuie sa o abordam pentru a evolua spiritual. CODUL MORAL (etica) reprezinta modul cum trebuie sa ne comportam in societatea fata de alti semeni pentru a putea evolua spiritual. FILOSOFIA reprezinta o concepție generală (o teorie) despre lume și viață sau orice alt domeniu sustinuta cu argumente de un gânditor (om).
IBUDISMUL - religia celui trezit | Filosofia lui Gautama .Siddhartha Buddha - 563 - 483 i Ch. Printul indian, devenit .ascet si cersetor, care a revolutionat gandirea umana.
██. ISTORIE - INCEPUTURILE BUDISMULUI | VIATA LUI BUDDHA - INDIA - NEPAL | LUMBINI (nastere) - BODHGAYA (iluminare) - SARNATH (primul discurs) - KUSHINAGAR (moarte) ~ anul 528 inainte de Christos. Budismul este o filozofie care isi are originea originea în India si Nepal în secolul al 6-lea î.Hr (2.500 de ani vechime), care s-a răspândit ulterior în toata Asia. Budismul il are ca initiator al scoli de gandire pe printul indiano-nepalez Gautama Siddhartha Buddha care a trăit între anii 563 î.Hr. - 483 î.Hr. (81 de ani), acesta fiind nascut in Nepal la Lumbini (unul dintre cele 4 locuri de pelerinaj sacre) unde si-a trait primii 30 de ani intr-un lux realmente iesit din comun, fiind separat de suferinta (saracia) lumii. Potrivit canoanelor budiste, Gautama BUDDHA, a renuntat la viata plina de placeri, hotarand sa plece în pribegie ca ascet (cersetor) pentru afla sensul vietii si cum poate fi curmata suferinta.
La varsta de 35 de ani, Buddha ajuns în apropierea oraşului de BODHGAYA, acolo unde a stat în meditaţie sub un copac Bodhi (Ficus religiosa) timp de 3 zile şi 3 nopţi si a atins iluminarea, înţelegerea şi răspunsurile pe care le căuta. Apoi a petrecut 7 săptămâni la şapte locuri diferite în vecinătatea meditând şi luând în considerare experienţa sa. După şapte săptămâni, el a călătorit la Sarnath , unde a tinut primul discurs si început să predea noua filosofie budista, dupa care a ratacit pana la moarte (Kushinagar - 81 de ani) ca ascet (cersetor) intr-o zona de 400 de km lungime si 200 km latine, intre Kosambi (vest) - Campa (est).
██. FILOSOFIA BUDISMULUI | "VIATA PAMANTEANA REPREZINTA SUFERINTA" ! Insa cu ajutorul INTELEPCIUNII, ETICII si PRACTICII SPITUALE pot depasi suferinta - atingerea nirvanei. Religia budistă consideră că omul trebuie să depăşească iluzia lumii pamantene, care insemna suferinta şi să încerce să obţină iluminarea ~ nirvana. Esenta tuturor invataturilor lui Buddha vizeaza fiintele, care poseda un spirit, si constiinta, care sa le permita sa cunoasca, sa inteleaga si sa experimenteze fericirea si suferinta. Buddha a transmis clar prin invataturile sale faptul ca fiintele pot gasi cauzele fericirii si a suferintei numai in propria lor minte, nu in afara ei. Totul sta in putinta fiintelor sa elimine imperfectiunile si sa dezvolte aspecte pozitive ale mintii prin metode corespunzatoare. Aceste metode constituie esenta invataturii buddhiste si continutul canoanelor budiste.
2 SAMUDAYA - CARE ESTE CAUZA SUFERINTEI ? | Există o cauză a suferinţei care este ataşamentul, dorinţa, pofta, agaţarea si care are rădăcini în ignoranţă.
3 NIRODHA - ÎNCETAREA SUFERINTEI | Există o încetare a suferinţei numita Nirvana (iluminarea).
4 MARGA | Există un drum ce duce la incetarea suferinţei numit Nobilul Drum cu 8 braţe:
Inţelegere corectă --- INTELEPCIUNEA
Gândire corectă ---
Vorbire corectă --- ETICA
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
██. INVATATURILE BUDISMULUI | "VIATA PAMANTEANA REPREZINTA SUFERINTA"!Pentru a obţine iluminarea, un budist trebuie să se detaşeze de karma şi de ciclul reîncarnărilor, deci trebuie să continue să facă fapte bune, dar cu o atitudine detaşată de rezultatul lor. El trebuie să renunţe la dorinţă (lobha), ignoranţă (avijjā), poftă (tanha), iluzie (moha), egocentrism sau credinţa într-un sine veşnic (attā) şi ură (dosa), să devină impersonal.
Budiştii cauta refugiu in Tripla Nestemata alcătuită din Buddha, Dharma (invăţătura Budistă) şi Sangha (comunitatea Budistă). Exista 5 norme urmate de toţi Budiştii si anume abţinerea de la: a
ucide, a fura, comportament sexual greşit, vorbire incorectă şi
intoxicanţi.
Budismul priveşte existenţa ca având trei caracteristici fundamentale: absenţa egoului (anatta), impermanenţa (anicca) şi suferinţa(dukkha). Budismul este o religie ateistă, Buddha fiind considerat om, nu zeu. Buddha înseamnă “cel ce s-a trezit”.
CELE 3 MARI SCOLI BUDISTE
1 Theravada (invaţătura bătrânilor/înţelepţilor),
2 Mahayana (marele vehicul) - Zen (Ch’an)
- Shin (Jodo - Tărâmul Pur)
- Tendai (T’ien T’ai)
- Nichiren,
- Hua-yen.
3 Vajrayana (Calea de Diamant - Budism Tibetan) - Tibetan
- Nyingma,
- Kagyu,
- Sakya
- Geluk.
- Shinghon. (cea mai mare scoala netibetana)
██. OBIECTIVE SI TEMPLE BUDISTE MAJORE | ORASUL BODHGAYA (India), ORASUL SARNATH (India), ORASUL LUMBINI (Nepal), LU VIATA LUI.Cele 4 obiective sacre budiste sunt: Lumbini (nasterea - oras Nepal), BodhGaya (iluminare - oras India), Sarnath (discursul primul - oras India) şi Kushinagar (moartea - oras India).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu