|||
|||

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
..
..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------_------

11 mai 2008

PREZENTARE / Insule grecesti intr-o descriere succinta

Insula Samothraki - Marea Egee.
--- În partea de nord-est, la capătul Marii Egee, la numai 30 de mile nautice de Alexandroupolis, Insula Samothraki stapaneste zona cu impozanta sa ţinută muntoasă. Această insulă a fost locuită încă din Neolitic şi este cunoscută pentru venerarea marilor zei şi a ceremoniilor mistice, riturile Kaveiria. Mai ales în timpul perioadei elene, insula a reprezentat un centru spiritual al întregii lumi cunoscute la cea vreme. Făcând o vizită la situl arheologic, turiştii pot simţi încărcătura sfântă a locului, pot admira Sanctuarul Marilor Zei, Arsineio-ul, fantana Victoriei – unde se află statuia faimoasei victorii de la Samothraki, care azi luminează (înfrumuseţează) Muzeul Louvre din Paris. Pitoreasca capitală tradiţională, construită ca un amfiteatru între munţi, cu vedere la mare, captivează vizitatorul.
--- Nenumărate curgeri de apă, mai mici sau mai mari, formeză cascade şi lacuri mici la Loutra şi Fonia (Killer). Nu numai cei mai pricepuţi alpinişti, ci oricine este interesat poate atinge Luna (cel mai înalt vârf al insulei), Sfetami (o staţiune montană ), Katharia (cel mai mare platou al insulei), Karia şi Trahilati (două regiuni cu peisaje superbe).
--- Marea nu va dezamăgi înotatorul pregătit. Doar o mască este suficientă pentru a putea admira minunaţiile şi bogăţia mării neexplorate din jurul insulei, iar pentru iubitorii de sporturi extreme, pot găsi aici senzaţiile căutate. Samothraki, un impozant munte singular în acestă parte, aflat între cer şi pământ – o încercare ce nu poate fi descrisă, ci numai traită.


Spetses este o insula a golfului Saronic.

--- In antichitate, era cunoscuta sub numele de Pityoussa si mai tarziu ca Petses. Orasul Spetses este singurul asezamant al insulei, fiind o municipalitate de sine statatoare. Ferry-boat-uri sosesc aici in mod regulat din Piraeus si Plaka in apropiere de Leonidio si Nafplion in Peloponez. Utilizarea autovehiculelor pe insula este restrictionata, transportul public fiind facut de cai si taxiuri pe apa. Cateva taxiuri si autobuze opereaza totusi sub o licenta speciala. Zona locuita este foarte compacta in asa fel incat oamenii utilizeaza scutere ori pur si simplu mersul pe jos, pentru circulatie. Portul este de asemenea cunoscut sub numele de Dapia.
--- Descoperiririle arheologice de pe insula dateaza din anul 2000 I. Hr.Pityoussa in antichitate era o insula fara importanta, insa in timpul Razboiului de Independenta dintre 1821-1832, a jucat un rol important in lupta contra turcilor.
--- Plajele Agios Mamas, in centrul orasului, Agios Anargiros si Ag. Paraskevi, Zogeria, College Beach si Agia Marina sunt faimoase si ofera posibilitati de practicare a sporturilor nautice.
--- Spetses este faimoasa pentru ca reprezinta punctul de inspiratie a lui John Fowles in romanul Magul din 1965, fiind pomenita ca si insula Phraxos.

Hydra (in greaca Ydra)
---
este una din insulele Golfului Saronic, aflata in Marea Egee intre Golful Saronic si Golful Argolic. Este despartita de Peloponez prin ingustul golf Hydra. Hydra constituie o municipalitate de sine statatoare fiind de asemenea una din putinele provincii grecesti care are doua municipalitati, incluzand insula nelocuita Dokos.
--- In antichitate, insula era cunoscuta ca Hydrea, datorita izvoarelor care se gaseau pe insula. Este o insula dependenta de turism, chiar daca Atenienii reprezinta un segment important al vizitatorilor Hydre. Ferry-boat-urile sosesc cu regularitate din Piraeus (portul aferent Atenei), dar si din portul Nafplion, care se afla vis-à-vis, pe coasta Peloponezului.
--- In afara camioanelor de gunoi, accesul autovehiculelor nu este permis pe insula, transportul public facandu-se cu ajutorul magarilor si al taxi-urilor pe apa. Zona locuita este de atat de compacta incat accesul pietonal este absolut.
--- Locatia principala este cunoscuta sub numele de portul Hydra si consta intr-o aglomeratie de restaurante, magazine si galerii, destinate comertului cu turistii. Localnicii sunt majoritatea implicati in turism.

Aegina - are o suprafata de 83 de km patrati si o coasta de 57 de km.
--- Principalul port, Aegina este la 16 mile departare de Piraues. Are o clima blanda si un relief cu multe vai si dealuri. Este conectat frecvent cu Piraues. De fapt, impreuna cu Salamina, Aegina este considerata o suburbie a Atenei, de catre localnicii care fac naveta zilnic inspre capitala tarii. Celalalte porturi ale insulei sunt Souvala si Agia Marina. De aici se fac conexiunile catre celalalte insule ale Golfului Saronic, precum si catre Coasta Peloponezului, Nafplio, Tolo, Ermioni, Monemvasia si insula Kithyra.
--- In Aegina sunt multe sit-uri arheologice, si chiar de la intrarea in port, se poate observa templul Doric bine conservat al Aphaei-Atena.Un alt loc interesant de vizitat este Kolina, unde se gasesc ramasitele unui Templu Doric al lui Apolo, aflat pe un deal.
--- De asemenea se poate vizita Manastirea Sf. Nectarie patronul insulei localizata in orasul medieval Paleohora.
--- In orasul Aegina, putem vedea cladirea in care s-a aflat sediul primului guvern al statului nou-nascut Grecia in anul 1822, si casa lui Ioanis Kapodistrias, primul guvernator al Greciei.
--- Aegina este un paradis pentru cei care iubesc natura, ecologia si plimbarile in aer liber.Pentru cei carora le place sa inoate, exista frumoasele plaje de la Agia Marina, Marathonas, Souvvala, Perdika, Paros.


Agistri - Golful Saronic.
Localizata doar la cateva minute cu vaporul de Aegina, insula Agistri este un mic paradis, impadurit cu pini, locul ideal pentru cei care vor sa se retraga departe de vuietul marilor orase.In Agistri, veti descoperi multe plaje atractive si facilitati pentru sporturi nautice.



Poros - sudul Golfului Saronic.
--- un mic paradis aflat la o distanta de 46 de km de Piraues, in apropierea coastei Peloponezului, pe care se intinde o plantatie imensa de lamai ce parfumeaza aerul de la kilometri distanta. De asemenea in Poros poate fi vizitata Manastirea “Panaghia” si vestigiile Templului lui Poseidon.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Hello, i feel that i noticed you visited my web site so
i got here to return the choose?.I am trying to find things to enhance
my web site!I assume its adequate to use a few of
your concepts!!

Feel free to surf to my webpage ... bankruptcy florida